First Look at Kepler SETI Data

Het SETI-project van Kepler is van start en de voorlopige onderzoeksresultaten laten de eerste kandidaten zien waar zich mogelijk buitenaards leven bevindt. 



In alle gevallen zou het echter om voorbeelden van aardse radiofrequentie interferentie (RFI) gaan, elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door een externe bron.

Eén van de signalen is te zien in de onderstaande grafieken, één van een waarneming van Kepler Object of Interest (KOI) 817 en één van een observatie van KOI-812. Wanneer een enkel signaal afkomstig is van meerdere posities aan de hemel, zoals hier het geval is, gaat het waarschijnlijk om interferentie.

De signalen vertonen volgens de Universiteit van Californië in Berkeley echter veel gelijkenissen met signalen die naar verwachting worden uitgezonden door buitenaardse beschavingen. Ze hebben een zeer smalle bandbreedte, zoals wordt verwacht van kunstmatige signalen. De frequentie verandert door de tijd heen door de beweging van de bron ten opzichte van de ontvangende radiotelescoop, ook wel het dopplereffect genoemd.

De grafieken laten elektromagnetische energie zien. Heldere kleuren staan voor meer radio-energie op een bepaald tijdstip bij een bepaalde frequentie. Een radiostation dat bijvoorbeeld uitzendt op 101,5 MHz produceert rond die frequentie een grote hoeveelheid energie.

Buitenaardse technologieën

Alhoewel de signalen waarschijnlijk te maken hebben met interferentie lijken ze op signalen die naar verwachting worden geproduceerd door buitenaardse technologieën. De signalen hebben een smalle bandbreedte, veel smaller dan die van alle reeds bekende astrofysische fenomenen.

De eerste resultaten zijn tests van de algoritmen die worden toegepast voor alle observaties van planeten die ontdekt zijn met de Kepler-ruimtetelescoop. De komende weken en maanden worden meer resultaten verwacht terwijl bijna 50 TB aan data wordt verwerkt.















Download all 12 examples in a .pdf file.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten