Wij 99% tegen de 1% Elite graaiers

Het begon met de oproep op facebook en twitter met een paar honderd mensen die Wall street bezetten. Nu 3 weken later is het als een olievlek uitgespreid over de hele wereld. Ik zelf ben erg blij om dat de mensheid eindelijk wakker begint te worden en de waarheid begint te zien. natuurlijk zijn er altijd nog mensen die nog bezig zijn te ontwaken, mensen die niet willen ontwaken en in een ontkenningsfase zitten en als laatste groep heb je mensen die misbruik van de situatie maken (of in opdracht van de Elite) om rotzooi te schoppen.

In Amsterdam en Den Haag waren enkele duizenden mensen bijeen in het kader van het wereldwijde Occupy-protest. In Amsterdam wordt gedemonstreerd op het Beursplein en in Den Haag op het Plein. De sfeer was goed, er was weinig politie aanwezig en er was veel ruimte voor sprekers, aldus onze correspondent in Amsterdam.

In Amsterdam zijn veel sprekers aan het woord geweest. Een demonstrant riep door te gaan tot de verrijking aan de top is gestopt. Veel betogers hadden spandoeken bij zich. Daarop was onder meer te lezen: ‘Stop uitbuiting van mensen en Aarde’, ‘Belast de rijken, haal waar het geld zit’ en ‘De beste manier van handelen is die met een gesloten beurs’. Ook kinderen en ouderen deden aan de protestactie mee.

In Den Haag heeft een aantal demonstranten hun tent opgezet. Ze zeggen dat ze tot maandag mogen blijven. Twee kinderen daar droegen een spandoek met de tekst 'Media vertel de waarheid'. Ook waren daar verschillende sprekers.


De deelnemers stellen bankiers en grote corporaties verantwoordelijk voor de financiële crisis. Ze verwijten politici dat ze falen bij het toezicht op de financiële sector waardoor de overgrote meerderheid van de bevolking gedupeerd wordt.

Er werd op zaterdag in zo’n duizend steden ter wereld gedemonstreerd, waaronder in Londen, Madrid, Frankfurt en Athene, waar duizenden mensen de straat op gingen. In Frankfurt betoogden enkele duizenden mensen voor de ECB. In Azië en Australië werd onder meer geprotesteerd in Tokio, Taipei en Sydney. Zo'n 2.000 mensen verzamelden zich in Sydney op de promenade Martin Place, aldus de Australische zender ABC. Onder de betogers waren ook leden van vakbonden en Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land.

Ook in Melbourne en de Nieuw-Zeelandse steden Auckland, Wellington en Christchurch demonstreerden vele duizenden mensen. Auckland spande de kroon, daar verschenen in totaal zo'n 3.000 mensen. Verder kreeg de oproep om te protesteren gehoor in Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong. In Manilla droegen enkele tientallen mensen spandoeken met teksten als 'Weg met het Amerikaanse imperialisme' en 'Filipijnen niet te koop'. Enkele honderden bezetten de beurs van Taipei en riepen "wij zijn de 99% van Taiwain". In Hong Kong verzamelden honderden jongeren en ouderen zich bij de Aziatische vestigingen van onder meer Goldman Sachs. Ze riepen dat banken een kankergezwel zijn.

In Nederland gingen behalve in Amsterdam en Den Haag ook mensen in Heerlen, Maastricht, Zwolle, Enschede en Rotterdam de straat op. In Maastricht was het centrum overdag aardig vol, aldus een correspondent ter plaatse. In Zwolle was op het Assendorperplein een bijeenkomst en in Enschede bij het Ei van Ko, voor het stadhuis. Bij onze zuiderburen verzamelden duizenden mensen zich onder meer in Brussel.


In Amsterdam zijn geen beperkingen en demonstranten mogen ook blijven slapen. In Milaan drong een groep studenten door tot in de hal van de bank Goldman Sachs en spoot daar protestleuzen op de muren. In Rome gingen meer dan 200.000 mensen de straat op. In Portugal was het ook goed raak. Meer dan 20.000 gingen de straat op in Lissabon en een minstens zo groot aantal kwam op de been in Porto. Demonstranten riepen dat ze het IMF weg wilden hebben.

Duizenden demonstranten liepen op zaterdag door New York en Washington. In New York verzamelden de betogers zich bij de vestiging van JP Morgan Chase om solidariteit te betuigen met de 14.000 werknemers die de financiële instelling moest ontslaan na de uitkoop door de regering ter waarde van $94,7 miljard.

Zo’n 200 demonstranten liepen in Washington naar een vestiging van Bank of America waar ze rekeningen wilden opzeggen. Ze mochten niet naar binnen en de bank werd in aller ijl gesloten.

Op dezelfde wijze mochten demonstranten in Den Haag niet op het Binnenhof komen en mocht niemand het Anonymous-masker voor het gezicht dragen. “Deze generatie begint de wereld te vertellen dat we niet langer kunnen worden gecontroleerd door angst,” zei Hollywood-acteur Sean Penn tegenover CNN.

De wereldwijde demonstraties tegen de politici en de bankiers zullen zich op zaterdag volgens de laatste cijfers verspreiden over maar liefst 962 steden in 85 landen. 
 
Terwijl overheden komen met ingrijpende bezuinigingsmaatregelen groeien de protesten die voor zaterdag gepland staan in Madrid, New York, Amsterdam, Den Haag en vele, vele andere steden ter wereld.

“Als eenheid laten we politici en de financiële elite die zij dienen weten dat het aan ons, de mensen, is om onze toekomst te bepalen,” zeiden de organisatoren van de wereldwijde actiedag op zaterdag 15 oktober. “We zijn geen product van de politici en de bankiers die ons niet vertegenwoordigen.”
De organisatie is voornamelijk afhankelijk van Facebook en zei dat mensen op zaterdag de straat op zullen gaan in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Na Afrika en het Midden-Oosten verspreidden de protesten zich naar Spanje en Griekenland. Voorts ontstonden er ook sociale bewegingen in de rest van Europa en de Verenigde Staten.

In Madrid zal de demonstratie op zaterdag eindigen op het Puerta del Sol, het centrale plein van de Spaanse hoofdstad en tevens het spirituele centrum van de overweldigend vredige protesten.

“Ze misleiden de mensen en spreken over de schuldencrisis om onze rechten af te nemen,” zei de Spaanse activist Manolo. “Het probleem in Spanje is de private schuld.”

De Occupy Wall Street beweging die op 17 september jongstleden begon met een paar honderd mensen in het financiële district van New York zal het centrum zijn van de internationale protesten.
Om 17.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) zal zich een mensenmassa verzamelen op Times Square.

De Iraanse leider, grootayatollah Ali Khamenei, voorspelde woensdag dat het Westen op een dag in elkaar zal storten door de demonstraties bij Wall Street. “Deze beweging markeert de val van het Westen en het kapitalistische regime,” zei hij.

In Sydney willen demonstranten voor het gebouw van de Reserve Bank of Australia hun tenten opslaan. Ze zeggen vanaf zaterdag voor onbepaalde tijd op Martin Place te zullen bivakkeren. Ook elders in Australië staan Occupy protesten op de planning. "Mensen gaan om allerlei redenen de straat op. Er is een algemeen gevoel dat de wereld wordt gedomineerd door de één procent superrijken," aldus de organisator van Occupy Sydney.

Ook in Groot-Brittannië vinden zaterdag protesten plaats. Onder het motto 'It's time to say enough is enough' willen demonstranten de London Stock Exchange bezetten. Ze verzamelen zich rond het middaguur voor St. Pauls Cathedral.

In zowel Amsterdam als Den Haag worden in navolging van Occupy Wall Street acties georganiseerd. Op zaterdag zullen demonstranten het Amsterdamse beursplein bezetten.

De aanmeldingen voor de actie stromen binnen. Via de Facebookpagina Occupy Amsterdam hebben zich aan het begin van vrijdagavond 3.947 mensen aangemeld. Nog eens 2.141 zullen misschien aanwezig zijn.

Voor de bezetting van het Binnenhof in Den Haag hebben zich via Facebook inmiddels 1.338 mensen aangemeld. Meer dan 1.000 zijn misschien aanwezig. Ook in Rotterdam en Utrecht zijn bezettingen gepland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten