misstanden binnen de jeugdzorg en het rechtssysteem


Onlangs bereikte ons het zoveelste schrijnende verhaal van een jongere die de dupe werd van de misstanden binnen de jeugdzorg en het rechtssysteem.Het betreft een 17-jarig meisje dat op brute wijze werd gearresteerd door zes politieagenten die haar woning binnendrongen.

Haar telefoon werd afgepakt, ze moest haar tongpiercing verwijderen en werd naar een gesloten inrichting gebracht. Wat heeft zij gedaan om deze schending van lichamelijke en geestelijke integriteit te rechtvaardigen? Niets, behalve trouw zijn aan haar soevereiniteit, haar eigenheid en geboorterecht om te leven zoals zij het goed acht.

Dit meisje weigert namelijk sinds enige tijd het reguliere onderwijs te volgen. Het maakte haar zeer ongelukkig. Bij gebrek aan een passend alternatief voor het huidge onderwijssysteem had zij om te overleven geen andere keuze dan thuis te blijven. Geen gemakkelijke keuze. Ook had zij liever gezien dat zij haar talenten optimaal kon ontwikkelen in onze samenleving, zonder daarbij authenticiteit en waarheid in te hoeven leveren.Met de vrijheid van onderwijs en jeugdzorg is het op dit moment bar en boos gesteld in Nederland. Tienduizenden jongeren lopen vast in een systeem dat er niet voor hen is, maar alleen voor de zogenaamde economische vooruitgang.
Een 14-jarige die onlangs vrijwel dezelfde ervaringen heeft ondervonden verwoordt het als volgt: “Ik wil geen slaaf zijn, daarvoor ben ik niet hier op de wereld gekomen. Mijn grootste wens is om vrij en gelukkig te zijn.”


Vanuit Niburu hebben zich een aantal positieve jongeren verzameld die hun eigen beweging op poten hebben gezet: You(th) Change. Zij vormen een platform voor jongeren en hun ouders/opvoeders.
Ben je in de leeftijd van 12 tot 28 jaar of voel je je geroepen om iets voor de jongeren van deze tijd te bekenen? Kom op donderdag 23 augustus van 19.00 uur tot 21.30 uur en/of zaterdag 25 augustus van 11.30 uur tot 16.00 uur naar de eerste bijeenkomsten van You(th) Change. Vind je ook dat jongeren zich moeten laten horen om een betere wereld te creëren? Brainstorm mee en ontmoet andere jongeren in het Niburu-café aan de Birkstraat 136 in Soest.


Wat wij in eerste instantie willen doen is jongeren bij elkaar laten komen en laten zien welke mooie veranderingen er allemaal mogelijk zijn. De eerste stap is altijd spannend en geeft een onzeker gevoel, maar het is vooral erg dapper en moedig. Dit geldt voor iedereen die met deze bijeenkomst te maken heeft. Op donderdag 23 augustus van 19.00 uur tot 21.30 uur en zaterdag 25 augustus van 11.30 uur tot 16.00 uur beginnen we met een eerste samenkomen. Dit zal vooral in het teken staan van ontmoeten en aftasten op een relaxte en open manier; niets moet, alles mag. Van hieruit gaan we, mede door elkaars ideeën en wensen gehoord te hebben, brainstormen hoe we dit verder gaan aanpakken. De ideeën zijn er volop, het is vooral belangrijk om iedereen hier inspraak in te geven. Het is ook werkelijk vóór jongeren dóór jongeren, ieders inbreng is welkom. Laat je stem horen door al je ideeën, meningen en reacties te mailen naar: youthchange@live.nl

Ook het aanmelden (niet verplicht, maar wel handig voor een indicatie) voor deze dagen kan via dit mailadres.

Voor wie is dit bestemd? Tja, leeftijd, het is moeilijk om kaders te geven. Iedereen is welkom. Maar om toch een indicatie te geven; wij focussen ons in eerste instantie op jongeren in de leeftijd van 12 tot 28 jaar. Iedereen die daarbuiten valt, maar toch voelt dat hij/zij hier ook behoefte aan heeft en iets toe te voegen heeft is altijd welkom. In de toekomst hopen wij het ook in te kunnen delen in verschillende thema’s en de daarbij horende leeftijdsgroepen.

Datum: 23 en/of 25 augustus
Aanvang: 19.00 uur of 11.30 uur
Locatie: Birkstraat 136, 3768 HM Soest
Entree: vrije donatie
Aanmelding: youthchange@live.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten